مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه
خانه » News » الکترولیت های موجود درخون

الکترولیت های موجود درخون

الکترولیت های موجود در خون

الکترولیت چیست؟

به انواع مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و .. که در خون و مایعات بدن انسان وجود دارند الکترولیت می گویند.

از آنجایی که الکترولیت ها ذرات بار دار با بار منفی و مثبت هستند، می توانند در بدن خاصیت الکتریکی ایجاد کنند. علت رسانا بودن بن نیز همین می باشد. همچنین این الکترولیت ها از جهت ایجاد ولتاژ در بدن و انتقال پیامهای عصبی در رشته های عصبی دارای اهمیت می باشند.

تعیین غلظت الکترولیت در خون بر عهده کلیه ها می باشد به این صورت که با فیلتری که ایجاد می کنند الکترولیت اضافی را دفع می کنند.

در بیماریها و ورزش های سنگین، بدن مقداری از الکترولیت را از دست می دهد که باید توسط مصرف مایعات و نوشیدنی ها در هنگام ورزش این کاهش الکترولیت جبران شود. یکی از علل احساس خستگی فرد در هنگام ورزش نیز همین از دست دادن الکترولیت می باشد.

هرچه بدن انسان سالم تر باشد، الکترولیت ها در فرآیند های شیمیایی بیشتری دخالت می کنند. از جمله این فرآیند ها می توان به فرآیندهای عصبی و قلبی فعالیت های عضلانی و جذب مایعات در بدن اشاره کرد.

پتاسیم (K) :

میزان پتاسیم در  بدن بسیار مهم می باشد و کم و زیاد شدن آن در بدن می تواند باعث بروز بیماری هایی از قبیل مشکلات قلبی، آریتمی و مشکلات عصبی شود.

به کاهش پتاسیم در خون هیپوکالمی می گویند و در مواردی به وجود می آید که فرد دچار اسهال و استفراغ شدید، سیروز کبدی و کاهش یون از طریق کاهش مواد غذایی  باشد. همچنین مصرف برخی داروها باعث کاهش این یون در خون می شود. بر عکس این مورد یعنی هایپر کالمی در مواردی چون آسیب های کلیوی، عفونت ها و مشکلاتی چون لیز خون و مصرف برخی داروها به وجود می آید.

میزان آن برحسب ميلي اكي والان در ليتر بیان می شود و مقدار نرمال آن در بدن 3.6 تا 5 می باشد.

سدیم (Na):

یکی دیگر از عناصر مهم  بدن یون سدیم می باشد. یون سدیم در بدن فعالیت های زیادی انجام می دهد از جمله هدایت پالسهای عصبی در ماهیچه از طریق پمپ هایی به همین نام (پمپ سدیم)، فعالیت آنزیمها، کنترل اسمولاریته مایعات داخل عروقی و …

به کاهش میزان سدیم در خون هیپوناترمی می گویند که در اثر از دست دادن سدیم و احتباس آب در بدن به وجود می آید. مانند استفراغ، اسهال، تعريق زياد، رژيم كم نمک، سوختگی، واكنشهای التهابی، آسيب بافت ها و …

اندازه گيری این الکترولیت ها  در خون معمولا در شرايطي همچون ديابت كنترل نشده، بيماریهای كليوی، بعضی اختلالات داخلی، اسيدوز و یا آلكالوز انجام می شود.

با تشکر، مدیریت وب سایت آزمایشگاه پزشکی آریا

 

 

برچسب ها:
مقالات مرتبط
بهترین آزمایشگاه غربالگری

بهترین آزمایشگاه غربالگری

بهترین آزمایشگاه غربالگری در محدوده اندیشه و شهریار کدام آزمایشگاه است؟ انجام آزمایش های غربالگری چه ضرورتی دارد؟ در گذشته به علت نبود تکنولوژی لازم جهت آزمایشات دوران بارداری افراد نمی توانستند از...

هزینه آزمایش اسپرم

هزینه آزمایش اسپرم

هزینه آزمایش اسپرم مانند سایر خدمات آزمایشگاهی و پزشکی در شهر ها و مناطق مختلف، یکسان نیست. عوامل گوناگونی بر هزینه کلی و نهایی ازمایش اسپرم تاثیر گذاراست که در این مقاله به بررسی آنها پرداخته ایم....

آزمایش آمنیوسنتز

آزمایش آمنیوسنتز

آزمایش آمنیوسنتز برای نمونه گیری از مایع آمنیوتیک و سلول‌های رحم برای غربالگری جنین در دوران بارداری انجام میشود. مایع آمنیوتیک کودک را در دوران بارداری احاطه کرده و از آن محافظت می کند. آزمایش های...

دیابت چیست

دیابت چیست

دیابت یکی از بیماری‌های مزمن و شایع در سطح جهانی است؛ که اثرات و نشانه‌های آن می‌تواند بسیار متنوع باشد. در این مقاله به بررسی چیستی دیابت، نشانه‌ها، علت‌ها، موارد و مواقع تشخیص و درمان، اثرات بر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + هفت =

تماس سریع