مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه
خانه » News » تب مالت

تب مالت

آیا می دانید شیوع تب مالت، بیماری هزار چهره تا پنج برابر در ایران افزایش پیدا کرده است و ریشه آن استفاده از محصولات لبنی غیر پاستوریزه است که به هیچ عنوان مورد تایید وزارت بهداشت نیست. ما در این مقاله قصد داریم تا مطالبی در خصوص بیماری تب مالت، تشخیص تب مالت، درمان قطعی تب مالت، راه های انتقال تب مالت و علائم تب مالت در کودکان را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

بیماری تب مالت

تب مالت از جمله بیماری هایی است که بین انسان و دام مشترک بوده و عوارض مهلکی را منجر می شود . عامل به وجود آورنده این بیماری یک باکتری است . باکتری بروسلا دامنه گسترده ای از نژادهای حیوانی و انسانی را درگیر بیماری مذکور ساخته و یکی از عوارض آن، سقط جنین دامی و نازایی در آنهاست . در این شرایط شیر کاهش می یابد و ممکن است حیوان عقیم شود . به همین دلیل بیماری تب مالت موجب بروز ضررهای اقتصادی و سلامتی برای مردم است . علاوه بر مشکلات اقتصادی و ضررهای بهداشتی، مهم ترین اثرمنفی تب مالت، ابتلای انسان است که خطرات بالقوه و نگران کننده ای به همراه آورده و گاه تاثیرات آن جبران ناپذیر است .

تب مالت بیماری است که علائم مشخصی ندارد و از دام به انسان منتقل می شود. باکتری بروسلا (تب مالت) معمولاً در اثر تماس با حیوانات اهلی بیمار، به انسان منتقل می شود.

بیماری تب مالت که نام دیگر آن بروسلوز می باشد توسط نوعی باکتری به نام بروسلا به وجود می آید. این بیماری جز بیماری های زئونوز می باشد یعنی بین انسان و حیوان مشترک است و از حیواناتی چون گاو و گوسفند و فرآورده های آنها به انسان منتقل می شود.

باکتری بروسلا، باکتری باسیلی شکل می باشد که بدون حرکت و فاقد اسپور و کپسول می باشد و می تواند به مدت طولانی در شیر، خامه، پنیر و ماست زنده بماند. متداول ترین نوع بروسلا، بروسلا ملی تنسیس می باشد. بروسلا خود انواع گوناگونی دارد از جمله: ماد بروسلا ملی تنسیس، بروسلا Harvei ، بروسلا کنیس و …

علت نامگذاری بیماری تب مالت به دلیل محل تشخیص این بیماری بود که در نواحی مدیترانه ای در جایی به نام مالت شناسایی شد.

راه های انتقال تب مالت

راه های انتقال تب مالت تماس انسان با حیوانات اهلی می باشد. این باکتری در اثر مصرف گوشت آلوده و خوب پخته نشده، شیر و ماست آلوده و پاستوریزه نشده به انسان منتقل می شود. از راه های دیگر انتقال این بیماری تماس با جنین سقط شده در اثر تب مالت، مدفوع، خون و ترشحات واژینال آلوده می باشد. راه دیگر انتقال بیماری از طریق تنفسی و انتقال از طریق پرسنل آزمایشگاهی می باشد.

پیشگیری از تب مالت

پیشگیری از تب مالت

برای پیشگیری از بیماری تب مالت از مصرف مواد لبنی مشکوک و غیر پاستوریزه جدا خودداری شود و در صورت عدم دسترسی به این نوع فرآورده های لبنی جوشاندن شیر به مدت پانزده دقیقه بهترین شیوه برای از بین بردن عوامل بیماری زا در آن است.

هنگام ورود به آغل و اصطبل حتما از ماسک تنفسی استفاده شود. محل نگهداری حیوانات در فاصله مناسبی از محل زندگی انسان باشد. دامپزشکان، دامداران، پرسنل کشتارگاه ها و هر فرد دیگری که به نوعی با دام ها در ارتباط است از دستکش، کلاه، ماسک، عینک و روپوش مناسب استفاده نماید. در ضمن اگر دامدار هستید واکسیناسیون دام ها را تحت نظارت دامپزشکی از یاد نبرید. سقط دام ها را به شبکه ی دامپزشکی محل سکونت اطلاع دهید. مراقب آلوده شدن دست به ترشحات حیوانات در موقع کار در آغل باشید. دام ها با واکسیناسیون و درمان معمولا در عرض سه تا چهار هفته خوب می شوند.

بیماری تب مالت در گروه های مختلف متفاوت است به خصوص در افراد سنین بالا، کودکان، زنان باردار و همچنین افرادی که بیماری خاص دارند باید سعی کنند در این گروه ها موازین بهداشتی را رعایت کنند تا ابتلا به بیماری تب مالت کمتر شود.

به صورت خلاصه مراحل پیشگیری از تب مالت به شرح زیر است:

هیچ وقت از آغوز و شیر دام خام استفاده نکنید
استفاده از دستکش هنگام دوشیدن شیر و سقط جنین دام
استفاده از ماسک موقع نظافت دامداری
جوشاندن شیر به مدت سه تا پنج دقیقه صورت گیرد
واکسیناسیون دام ها هر ساله
استفاده از فرآورده های لبنی پاستوریزه

جنین مبتلا به تب مالت

علائم تب مالت

شروع بيماری تب مالت مبهم و نامشخص است و به همراه خستگی، عرق فراوان، بی اشتهايی، سردرد و تب كه به کم کم ظاهر شده و به تب مواج معروف است که ميزان تب در صبح كم و در هنگام عصر بالا رفته و در شب زياد می شود و ممكن است با لرز همراه باشد.

معمولاً در ابتدای بيماری اين علائم با سرماخوردگی اشتباه شده و بيمار پس از مدتی ظاهراً بهبود می يابد ولی بيماری به تدريج ريشه دوانيده و ميكروب در بدن استقرار يافته و وارد مفاصل می شود در اين مرحله درد مفاصل، شروع می گردد. در برخی موارد باعث ورم بيضه در مردها و ورم تخمدانها در زنان نيز می شود كه در صورت عدم درمان مناسب در اين مرحله ممكن است منجر به ديسک بين مهره ای، فلج، مننژيت، عوارض شنوایی و .. می شود. عارضه ديگر بيماری تب مالت اثرات روانی بيماری است كه اهميت ويژه ای دارد.

علائم از یک فرد به فرد دیگر متفاوت است و در اکثر موارد علائم مشخصی ندارد. بیماری تب مالت جزء بیماری های عفونی است.

تشخیص تب مالت

تشخیص قطعی تب مالت با آزمایش خون در یک آزمایشگاه پزشکی مجهز باید انجام گیرد. در آزمایشگاه آریا کلیه اقدامات تشخیصی برای شناسایی بیماری های مهلک امکان پذیر بوده و برای تشخیص تب مالت روش های گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد . برای تشخیص آزمایشگاهی نمونه های متفاوت آزمایش با حساسیت های مختلف موسوم به آزمایش های الکتروفورز، ثبوت مکمل، هماگلوتیناسیون از نوع غیر مستقیم، تکنیک های آزمونی ایمونواسی و . . . صورت پذیرفته و تشخیص بیماری را میسر می سازد .

درمان تب مالت

بسته به نوع و شدت بیماری طول درمان تب مالت از چند هفته تا چند ماه متغیر است. در برخی از مبتلایان به تب مالت که درمان می شوند و در برخی بیماران به دلیل وضعیت درون سلولی باکتری بروسلوز و مقاومت در مقابل برخی آنتی بیوتیک ها، ممکن است در عرض چند ماه بعد از عفونت اولیه بیماری دوباره عود کند.

درمان همچنین شامل یک دوره استراحت در منزل است تا زمان برطرف شدن تب و سایر علائم، در رختخواب استراحت نمایید. پس از آن تدریجاً فعالیت های عادی خود را از سر گیرید. معمولاً لازم نیست بیمار از دیگران جدا شود. تمامی اعضای خانواده که ممکن است از همان محصولات لبنی آلوده مصرف کرده باشند باید تحت معاینه و آزمایش قرار گیرند.

تب مالت قبل از درمان یک مفصل را درگیرد می کند ولی بعد از درمان چند مفصل را درگیر میکند. شش ماه اول احتمال برگشت تب مالت بسیار زیاد است و تا دو تا پنج سال احتمال برگشت تب مالت وجود دارد. امکان دارد اثر تب مالت بر روی قلب و سیستم های عصبی مرکزی باشد.

بد نیست بدانید که این عود مجدد علائم بیماری حتی ممکن است تا دو سال پس از درمان ظاهراً موفق نیز اتفاق بیفتد.

سوالات رایج در خصوص تب مالت

 

مقالات مرتبط
غده تیروئید و اختلالات رایج آن

غده تیروئید و اختلالات رایج آن

غده تیروئید یک غده اندوکرین در گردن و مسئول تولید هورمون‌های تیروئیدی مانند تیروکسین (T4) و تری‌یدوتیرونین (T3) است. این هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در کنترل فعالیت سلول‌ها، متابولیسم بدن، سطح انرژی،...

شرایط آزمایش تیروئید

شرایط آزمایش تیروئید

رعایت شرایط آزمایش تیروئید، مهم ترین بخش آزمایش است که باید به دقت توسط بیمار صورت بگیرد. در واقع بخش قابل توجهی از نتیجه آزمایش تیروئید، وابسته به این نکات است. نکاتی از قبیل اینکه آیا لازم است قبل...

چه فاکتورهایی در آزمایش خون بررسی می شود؟

چه فاکتورهایی در آزمایش خون بررسی می شود؟

فاکتورهای مورد بررسی در آزمایش خون سوال بسیاری از افرادیست که میخواهند آزمایش خون داده و یا آن را انجام بدهند. با بررسی فاکتورهای مختلف در خون اطلاعات زیادی درباره وضعیت بدن و سلامتی انسان به دست...

بهترین آزمایشگاه جامع پزشکی

بهترین آزمایشگاه جامع پزشکی

به دلیل وجود تعداد زیاد آزمایشگاه های تشخیص طبی در فردیس کرج، پیدا کردن و انتخاب بهترین آزمایشگاه شاید کمی وقت گیر باشد. در همین راستا و به دلیل کمک به کاربرانی که در جست و جوی یک آزمایشگاه مجهز و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + 20 =

تماس سریع