مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه
خانه » News » سرطان پروستات

سرطان پروستات

پروستات غده ای می باشد که با ترشح مایعی در منی شرایط بقا و ادامه فعالیت اسپرم ها را جهت لقاح به عهده دارد . محل قرار گرفتن این غده در زیر مثانه می باشد .

بیشترین آمار سرطان در بین آقایان مربوط به سرطان پروستات می باشد که بالا رفتن سن در آقایان ریسک ابتلا به این نوع سرطان افزایش می یابد.

طبقه بندی سرطان پروستات

معمول ترین روش مورد استفاده در طبقه بندی سرطان پروستات سیستم جویت وایت مور است . بر اساس این مدل این سرطان به چهار مرحله تقسیم می گردد :

مرحله اول

مرحله ابتدایی با هیچگونه علائم سرطان همراه نیست و سرطان به طور اتفاقی کشف می شود . زمانی که فرد برای جراحی BPH مراجعه نموده و متخصص به طور اتفاقی با سلول سرطانی برخورد می کند .

مرحله دوم

در آزمایش PSA سطح بالای این ماده را در خون نشان می دهد و یا پزشک با معاینه انگشتی از ناصافی سطح بیرونی پروستات که می تواند دلیل وجوداین سرطان باشد آگاه می گردد.

مرحله سوم

سلول های سرطانی از کپسول پروستاتی به بیرون تجاوز کرده و به اطراف خودش متاستاز داده است .

مرحله چهارم

متاستاز و ندول های لنفی پیشرفت کرده و به استخوان های اطراف کبد و یا ریه رسیده است .

مراحل 1 و 2 قابل درمان محسوب گردیده و مراحل 3 و 4 اگرچه قابل مداوا می باشند ولی امید چندانی برای بهبود کامل وجود ندارد

وظایف پروستات

یكی از كارهای پروستات كمک به كنترل ادرار، با وارد كردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح می‌كند كه سلولهای جنسی مرد، یا اسپرمها را فعال نگه می‌دارد. این مایع پیشابراه را مرطوب و لغزنده می‌كند. این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذی‌ دارد كه برای فعال باقی ماندن اسپرم ها، لازم است. اعمالی كه پروستات انجام می‌دهد، نشان می‌دهد كه اگرچه بدون پروستات، تقریبا مردان نابارور هستند اما برخی مطالعات نشان داده نبود آن نیز تاثیر چندانی در زندگی فرد ندارد.

علائم سرطان پروستات

لازم است با مشاهده ی علائم زیر جهت اطمینان خاطر پروستات خویش را چک نماید، بخصوص اگر در بازه ی سنی بالای 50 سال هستید :

  • چنانچه دچار تکرر ادرار هستید و یا مشکل دفع ادرار دارید
  • اگر فشار لازم جهت دفع ادرار را ندارید یا جریان ادرار شما ضعیف شده
  • عدم اختیار در دفع ادرار
  • انسداد ادرار
  • درد زیر دل
  • خون در ادرار
  • ناتوانی جنسی و درد در هنگام مقاربت
  • کاهش اشتها و به دنبال آن کاهش وزن
سرطان پروستات

عوامل موثر در بروز سرطان پروستات

با توجه به آمار گرفته شده از مهمترین علت های بروز سرطان پروستات می توان به عوامل زیر اشاره نمود:

  • سن بیمار: عامه مردم سرطان پروستات را برای مردان مسن می دانند ، واقعیت امر این است که مردان بالای 50 سال به علت اینکه خطر بیشتری متوجه آنان است واجب است هر ساله پروستات خود را چک کنند.
  • عوامل ژنتیکی: ابتلای اقوام درجه یک به سرطان پروستات در یک خانواده می تواند ریسک ابتلا به سرطان را در شما افزایش دهد. ارث یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار می باشد.
  • هورمون های اگزوژن : این خطر مورد توجه بدنسازانی است که تزریق هورمون تستوسترون و ناندرولون و … دارند.
  • عوامل تغذیه : کمبود ویتامین های C و E افراد را مستعد در پذیرش پروستات می کند.
  • عوامل مقاربتی: بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک ، سیفلیس و عفونت های هرپسی عوامل افزایش دهنده ریسک ابتلا به سرطان پروستات هستند.

عوامل مستعد كننده سرطان پروستات:

1- سن بالای 65 سال.

2- رژیم غذایی نامناسب

3-  عوامل ژنتیکی

تشخیص سرطان پروستات

اولین مرحله در تشخیص کلینیکی ناهنجاری های پروستات، لمس عضو و معاینات بالینی توسط متخصص اورولوژی و سنجش حجم و استحکام پروستات می باشد. در مرحله دوم انجام آزمایش PSA و Free PSA به عنوان کامل کننده بررسی اولیه ضروری می باشد و در ادامه با انجام سونوگرافی پروستات تشخیص قطعی  وجود یا عدم وجود سرطان پروستات مشخص می شود. آزمایش PSA نیاز به ناشتائی یا شرایط  خاص ندارد.

آزمایشگاه آریا با داشتن کادری مجرب به عنوان یکی از معتبرترین مراکز آزمایشگاهی غرب تهران شما را در بررسی هرچه بیشتر سلامتتان یاری می دهد .

بزرگ‌شدن خوش خیم پروستات

همانطور که گفتیم، پروستات تقریبا به اندازه‌ یک گردو است. با افزایش سن اندازه‌ این غده نیز افزایش می‌یابد. به این افزایش اندازه، بزرگ شدن خوش خیم پروستات گفته می‌شود.

این افزیش اندازه از 30 سالگی شروع می‌شود و اغلب موارد بعد از 50 سالگی علائم پدیدار می‌شوند. بزرگ شدن پروستات كه بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود علائمی ‌ایجاد می‌كند. به این صورت که پروستاتی كه بزرگ شده‌است می‌تواند به قسمت خروجی مثانه و به ابتدای پیشابراه فشار وارد كند. این اتفاق منجر به ایجاد مشكلاتی در ادرار كردن می‌شود. جریان ادرار آهسته ‌شده و تكرر ادرار ایجاد می‌شود كه به خصوص بیشتر در شبها رخ می‌دهد. ممكن است احتباس ادراری روی دهد. مشكلات جدی‌تری مانند عفونت مجاری ادراری و یا انسداد كامل پیشابراه و آسیب به كلیه‌ها نیز در مواردی ممكن است ایجاد شود.

این بیماری بسیار شایع است و نیمی‌از مردانی كه بالای 50 سال دارند علائمی‌از بزرگی پروستات را نشان می‌دهند اما 10 درصد آنان به مداخلات دارویی و جراحی نیاز پیدا می‌كنند. بزرگی پروستات با معایناتی كه پزشك انجام می‌دهد تشخیص داده می‌شود.

این بیماری كاملا خوش‌خیم است و ارتباطی با سرطان پروستات ندارد.

التهاب پروستات

این بیماری بیشتر در مردان جوان تا میانسال رخ می‌دهد. متناوباً درد ایجاد می‌شود و تشخیص آن به دلیل اینكه علائم، در افراد مختلف متفاوت است، مشكل است. ممكن است در هنگام ادرار كردن سوزش یا درد ایجاد شود و مثانه كاملاً خالی نشود كه این علائم در بیماریهای دیگر نیز دیده می‌شود. 10تا 12 درصد از مردان این علائم را تجربه می‌كنند.

تشخیص زود هنگام سرطان پروستات را درمان می کند !

سرطان پروستات شایع ترین سرطان در بین مردان بخصوص در سنین بالا می باشد . سالانه بیماران مبتلا به این سرطان در دنیا جان خود را از دست می دهند . اما خوشبختانه غربالگری و تشخیص به هنگام منجر به بهبودی و درمان این بیماری می شود . با ما در ادامه همراه باشید تا به روش های تشخیصی این سرطان کشنده بپردازیم.

روش های تشخیص سرطان پروستات

  • انجام معاینه با انگشت (DRE)
  • تست ادرار – تست PSA
  • سونوگرافی
  • نمونه برداری از پروستات
  • سی تی اسکن و اسکن استخوان
  • MRI

مهم ترین و موثرترین طریق درک و یافتن سلول های سرطانی در پروستات نمونه برداری از غده پروستات است .

تشخیص سرطان با تست گلیسون

پاتولوژیست نمونه های مختلف حاصل از تومور سرطانی پروستات را معمولا به دو گروه تقسیم می کند :

  • یک گروه از نمونه ها ممکن است شامل سلول های سرطانی پروستات باشد که این سلول ها شباهت کامل به سلول های پروستات دارند .
  • گروه دیگر سلول هایی هستند که با سلول های پروستات بسیار متفاوت هستند.

چنانچه نمونه برداری شامل سلول های غیرطبیعی و متفاوت باشد ، احتمال سرایت و انتقال و تهاجم سرطان به سایر قسمت های ارگان ها ، بسیار زیاد است . ولی چنانچه سلول های سرطانی حاصل از نمونه برداری شبیه سلول های سالم پروستات باشند ، احتمال سرایت و انتقال سرطان به سایر نقاط کمتر و ناچیز است .

نحوه انجام نمونه برداری از غده پروستات

پاتولوژیست نمونه برداری ها را که از نقاط مختلف به دست آمده است ، از 1 تا 5 بسته به تفاوتهای آنها نمره بندی می کند و هرچه شباهت سلول های سرطانی با سلول های سالم پروستات بیشتر باشد ، نمره کمتر و هرچه شباهت سلول های سرطانی با سلول های سالم کمتر باشد ، نمره بیشتری به آنها داده می شود .

متخصص با توجه به بالا و پایین بودن نمرات تشخیص می دهد که آیا سرطان پروستات موجود ، مهاجم است و یا به خاطر شباهت سلول های سرطانی با سلول های پروستاتی سالم مهاجم نبوده و ممکن است سالها باقی مانده و حرکتی از آنها سر نزند . برای بررسی چگونگی رشد و سرایت غدد سرطانی دو روش بررسی موجود است که در ادامه به آن می پردازیم.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
غده تیروئید و اختلالات رایج آن

غده تیروئید و اختلالات رایج آن

غده تیروئید یک غده اندوکرین در گردن و مسئول تولید هورمون‌های تیروئیدی مانند تیروکسین (T4) و تری‌یدوتیرونین (T3) است. این هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در کنترل فعالیت سلول‌ها، متابولیسم بدن، سطح انرژی،...

شرایط آزمایش تیروئید

شرایط آزمایش تیروئید

رعایت شرایط آزمایش تیروئید، مهم ترین بخش آزمایش است که باید به دقت توسط بیمار صورت بگیرد. در واقع بخش قابل توجهی از نتیجه آزمایش تیروئید، وابسته به این نکات است. نکاتی از قبیل اینکه آیا لازم است قبل...

چه فاکتورهایی در آزمایش خون بررسی می شود؟

چه فاکتورهایی در آزمایش خون بررسی می شود؟

فاکتورهای مورد بررسی در آزمایش خون سوال بسیاری از افرادیست که میخواهند آزمایش خون داده و یا آن را انجام بدهند. با بررسی فاکتورهای مختلف در خون اطلاعات زیادی درباره وضعیت بدن و سلامتی انسان به دست...

بهترین آزمایشگاه جامع پزشکی

بهترین آزمایشگاه جامع پزشکی

به دلیل وجود تعداد زیاد آزمایشگاه های تشخیص طبی در فردیس کرج، پیدا کردن و انتخاب بهترین آزمایشگاه شاید کمی وقت گیر باشد. در همین راستا و به دلیل کمک به کاربرانی که در جست و جوی یک آزمایشگاه مجهز و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + هجده =

تماس سریع