مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
خانه » News » آزمایش TSH

آزمایش TSH

آزمایش TSH یکی از مهم‌ترین آزمایش‌های تشخیصی برای بررسی عملکرد غده تیروئید است. این آزمایش که با نام آزمایش هورمون تحریک‌کننده تیروئید نیز شناخته می‌شود، به پزشکان کمک می‌کند تا وضعیت عملکرد این غده مهم بدن را ارزیابی کنند. TSH بالا در خون می‌تواند نشانه‌ای از کم‌کاری تیروئید باشد و در صورت مشاهده آن باید به‌دقت پیگیری شود.

هایپرتیروئیدی به پرکاری غده تیروئید اطلاق می شود . طوفان تیروئید به افزایش هورمون تیروئید در گردش به مقداری که حیات را تهدید کند، اطلاق می شود . ترشح بیش از حد هورمون تیروئید می تواند به علت هیپرپلازی گرهی تیروئید، صدمه به تیروئید (مانند تیروئیدیت تحت حاد، تیروئیدیت لنفوسیتیک) یا تولید زیاد از حد هورمون تیروئید به طور منتشر ( مانند بیماری گریوز که در آن اتوآنتی بادی های علیه گیرنده هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH)  تولید بالای هورمون تیروئید را تحریک می کند ) باشد . TSH تولید و آزاد شدن هورمون تیروئید را کنترل می کند . در این مقاله به توضیح موارد زیر پرداخته ایم:

  • تفسیر آزمایش tsh
  • آزمایش tsh در منزل
  • آزمايش tsh در بارداري
  • tsh نرمال
  • tsh بالا نشانه چیست
  • خواندن ازمایش تیروئید
  • بالا بودن tsh
  • اگر tsh بالا باشد
آزمایش TSH

TSH چیست و چه نقشی در بدن دارد؟

TSH یا هورمون تحریک‌ کننده تیروئید توسط غده هیپوفیز ترشح می‌شود. این هورمون مسئول تحریک غده تیروئید برای تولید هورمون‌های تیروئیدی T3 و T4 است که نقشی حیاتی در تنظیم متابولیسم بدن دارند. اگر سطح TSH در خون بالا یا پایین باشد، می‌تواند نشان‌دهنده اختلال در عملکرد غده تیروئید باشد.

آزمایش TSH جهت بررسی عملکرد غده تیروئید انجام می شود. با انجام دادن تست TSH مشخص می شود که آیا تیروئید بیش از حد فعال است (پرکاری تیروئید) و یا دچار کمبود فعالیت (کم کاری تیروئید) است. همچنین انجام تست TSH  کمک به تشخیص سریع اختلال تیروئید قبل از بروز هرگونه علائمی می کند. اختلالات مربوط به غده تیروئید اگر سریع درمان نشوند باعث بروز بسیاری از مشکلات می شود.

اهمیت آزمایش TSH در تشخیص بیماری‌های تیروئید

آزمایش TSH ابزاری قدرتمند برای تشخیص مشکلات تیروئید است. این آزمایش کمک می‌کند تا پزشک با دقت بیشتری بیماری‌های مانند کم‌کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید را تشخیص دهد. اختلالات تیروئیدی بر روی متابولیسم، وزن، انرژی و بسیاری دیگر از جنبه‌های سلامت تأثیرگذار است.

دلایل نیاز به آزمایش TSH

دلایل مختلفی می‌تواند موجب شود که پزشک برای بیمار آزمایش TSH تجویز کند. از جمله این دلایل می‌توان به نشانه‌هایی مانند خستگی مزمن، تغییرات وزن غیرقابل توضیح، احساس سرما یا گرمای شدید، و تغییرات در ضربان قلب اشاره کرد.

شرایط انجام آزمایش TSH

برای اینکه نتایج آزمایش TSH دقیق باشد، بهتر است بیمار در شرایط خاصی این آزمایش را انجام دهد. به طور کلی، پزشکان توصیه می‌کنند که این آزمایش در صبح و در حالت ناشتا انجام شود.

اقدامات قبل از انجام تست TSH

برای تست TSH مانند بیشتر آزمایشات، نمونه ای از خون شما گرفته می شود. سپس خون در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می گیرد. همانطور که گفته شد بهترین زمان برای انجام این تست، صبح است. زیرا میزان TSH در طول روز می تواند دچار نوسان شود.

هیچ گونه اقدام و شرایط خاصی برای انجام این آزمایش نیار نیست، فقط اگر از داروهایی مانند دوپامین و لیتیم استفاده می کنید، ممکن است به تجویز پزشک معالج قبل از انجام این تست به مدت چند روز از مصرف آن ها منع شوید.

چگونه برای آزمایش TSH آماده شویم؟

برای آماده شدن برای این آزمایش، نیازی به تغییرات بزرگ در رژیم غذایی یا فعالیت‌های روزانه نیست، اما بهتر است قبل از انجام آزمایش، با پزشک خود در مورد مصرف داروهای خاص مشورت کنید. برخی داروها می‌توانند نتایج آزمایش را تحت تأثیر قرار دهند.

سطح آزمایش TSH

  • سطح بالای TSH

میزان طبیعی TSH در خون، حدود 0.4 الی 5 میلی لیتر در لیتر است. اگر سطح TSH در خون شما بالاتر از این میزان باشد احتمال دارد که شما دچار کم کاری تیروئید باشید. در دوران بارداری میزان این هورمون در خون شما افزایش می یابد. مصرف داروهایی مانند استروئید، دوپامین و داروهای ضد افسردگی مانند مورفین و لیتیم، سطح ترشح این هورمون را کاهش می دهند.

TSH بالا چیست؟

هنگامی که سطح TSH بالا در خون تشخیص داده شود، این می‌تواند نشانه‌ای از کم‌کاری تیروئید باشد. در این حالت، غده تیروئید قادر به تولید کافی هورمون‌های تیروئیدی نیست و هیپوفیز با ترشح بیشتر TSH سعی در تحریک تیروئید دارد.

  • سطح پایین TSH

ممکن است میزان هورمون تحریک کننده تیروئید در خون شما پایین تر از حد نرمال باشد، این موضوع نشان دهنده پرکاری غده تیروئید شما است.

محدوده نرمال TSH در بدن

سطح نرمال TSH در خون بین 0.4 تا 4.0 میلی‌واحد در لیتر است. اما این محدوده ممکن است بر اساس سن و شرایط جسمی فرد متفاوت باشد.

مقادیر طبیعی TSH در سنین مختلف

در نوزادان، کودکان و افراد مسن، مقادیر نرمال TSH ممکن است کمی متفاوت باشد. به همین دلیل، پزشکان اغلب نتایج آزمایش را بر اساس سن بیمار تفسیر می‌کنند.

عوامل پرکاری تیروئید

  • بیماری گریوز ( بیماری که در آن سیستم ایمنی شما به تیروئید حمله می کند. )
  • بالا بودن میزان ید در بدن شما
  • مصرف بیش از حد داروهای تیروئیدی
  • مصرف بیش از حد مکمل های طبیعی که دارای هورمون تیروئید هستند .

تست TSH تنها راه تشخیص اختلالات تیروئیدی شما نیست ،بلکه تست های دیگری همچون T3، T4، T3 معکوس، و تست TPO آنتی بادی برای تعیین اینکه آیا شما دچار اختلالات تیروئیدی هستید یا خیر، انجام می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر به آزمایشگاه آریا در اندیشه مراجعه نمایید .

مقالات مرتبط
آزمایش مایع مغزی و نخاعی
آزمایش مایع مغزی و نخاعی

آزمایش مایع مغزی و نخاعی یا Lumbar Puncture (LP) نوعی از آزمایشات نمونه برداری است که پزشکان برای تشخیص بیماری های عفونی، خصوصا عفونت هایی که دستگاه اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع را آلوده می کند،...

راه های کنترل فشار خون بالا
راه های کنترل فشار خون بالا

پرفشاری شریانی یک بیماری مزمن است که در آن فشار خون بالا می رود و به دنبال آن قلب برای حفظ گردش خون در رگ ها ، شدیدتر از حالت عادی خود فعالیت می کند. فشار خون همواره دارای دو مقیاس سیستولی ( انقباض...

کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید یکی از عارضه های نه چندان خطرناک و آسیب زا است که آمار قابل توجهی از افراد در سنین مختلف به آن مبتلا می شوند. در صورتی که این عارضه زودتر تشخیص داده شود و روند درمانی این مشکل طی...

علائم تیروئید خطرناک که باید بدانید
علائم تیروئید خطرناک که باید بدانید

علائم تیروئید اشاره به هر وضعیت غیرعادی در عملکرد و سلامت بدن دارد که در اثر اختلال در غده تیروئید و فعالیت آن بروز پیدا کرده است. تیروئید در قسمت انتهایی گردن به شکل یک غده پروانه ای است که درست در...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

4 Comments
  1. ALI

    سلام خسته نباشید علائم پرکاری تیروئید چیست ؟

    Reply
  2. عظیم سلیمانی

    درود ، TSH من 5.3 است.آیا در خطر هستم.لطفا راهنمایی فرمایید. با سپاس

    Reply
    • arialab

      باید پزشک معالج علت را با توجه به سوابق بیمار و معالجه بیماری بگوید.

      Reply
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 11 =

تماس سریع