در دوران بارداری آزمایشی جهت تشخیص هویت و اثبات نسب از جنین گرفته می شود، این آزمایش DNA نام دارد. این آزمایش را می توان قبل و بعد از تولد نوزاد انجام داد. DNA ماده ژنتیکی می باشد که در قسمت هسته و میتوکندری (قسمت اعظم سلول) می باشد. این ماده نوار مانند دارای اطلاعات ژنتیکی فرد می باشد .در این آزمایش قسمتی از بافت های جفت یا نمونه ای از مایعی که جنین در آن شناور است (آمنیوتیک) را تفکیک کرده و برای بررسی و تحلیل مورد آزمایش قرار می گیرد. این آزمایش درصد خطر کمی برای جنین و مادر دارد.
نواع آزمایش DNA
آزمایشهایی در زمان پیش از تولد جنین انجام می شود:
- آمینو سنتز:
در این آزمایش سوزن باریکی را برای خروج مایع امنیوتیک وارد رحم یا زه دان می کنند و قسمتی از مایع را برای نمونه گیری جهت بررسی و تحلیل به آزمایشگاه انتقال می دهند. گاهی پیدا کردن محل دقیق برای ورود سوزن مشکل می باشد و نیاز به سونوگرافی دارد. زمان انجام این آزمایش هفته 14 یا 24 بارداری می باشد این آزمایش معایبی دارد از جمله می توان به نشت مایع آمنیوتیک، ترکیدن رحم، سقط جنین اشاره کرد.
- نمونه گیری از پرزهای جفتی( CVS):
در این روش با ورود سوزن یا لوله کوچک از مسیر واژن و گردن رحم به رحم نمونه ای از پرزهای کوریونی تهیه می شود. پرزهای کوریونی جفت قسمت کوچک مانند انگشت می باشد که در دیواره رحم دیده می شود. نقش این پرزها بسیار مهم می باشد. زیرا این پرز از تخم نطفه دار ایجاد می شود به همین دلیل دارای اطلاعات ژنتیکی مهمی است که در تشخیص جنسیت و بیماریهای ژنتیکی و پی بردن به اصلیت جنین بسیار تاثیرگذار می باشد. این آزمایش در هفته 10 تا 13 دوران بارداری انجام می شود.
چرا باید آزمایش DNA را پیش از تولد انجام داد؟
در مواردی که ادعای پدر بودن جنین داخل رحم مادر ثابت شود این آزمایش پیش از تولد و در دوران بارداری انجام می شود. این آزمایش دقیق بوده و جای تردیدی برای انجام مجدد آن باقی نمی گذارد. از دیگر کاربردهای این آزمایش به شرح ذیل می باشد:
- داشتن مدرک قانونی برای اثبات حقوق قانونی کودک مانند ارثی که از والدین به فرزند می رسد .
- تشخیص بیماری ها و اختلالات ژنتیکی در جنین پیش از تولد
- ارائه اطلاعاتی حاوی تاریخچه درمانی فرد
- تعیین جنسیت جنین پیش از تولد
0 دیدگاه