سیروز کبدی یک بیماری جدی و خطرناک است که در آن بافت کبد تخریب شده و بافت سالم، با بافت اسکار جایگزین میشود. عدم تشخیص و درمان به موقع این بیماری میتواند منجر به آسیب های بسیار گسترده تر سلامتی شده و حتی بیمار نیاز به پیوند کبد پیدا کند. آگاهی از علل، علائم، نحوه تشحیص و روشهای درمانی سیروز کبدی میتواند به پیشگیری و مدیریت بهتر آن کمک کند.
سیروز کبدی چیست؟
با به وجود آمدن التهاب و تلاش برای ترمیم سلول ها، بافت های هم بند جای زخم را می گیرند و به این ترتیب، بافت سالم کبد تبدیل به بافت اسکار میگردد. به این اتفاق سیروز کبدی گفته میشود. مواد شیمیایی مثل الکل، چربی، بعضی از داروها، فلز های سمی مانند آهن و مس که در اثر عوامل مختلف از جمله ژنتیک در کبد جمع شده اند، ویروس ها، بیماری خود ایمنی کبد (که به معنای حمله کردن سیستم ایمنی بدن به کبد است)، همگی میتواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد.
این انواع آزمایش های کبدی را باید بشناسید!
علائم سیروز کبدی
در آغاز بیماری ممکن است علائم خفیف باشند و با گذشت زمان و لطمه وارد شدن به کبد مشکلات جدی تری برای بیمار رخ دهد .در مراحل اولیه بیماری با اینکه کبد آسیب دیده است اما همچنان کارکرد مناسبی دارد علائم سیروز کبدی ممکن است به شکل زیر اتفاق بیفتد:
- کم شدن اشتها
- درد در ناحیه شکم و کبد
- زردی چشم و پوست
- حالت تهوع و استفراغ
- بی حالی و خستگی مکرر
- خارش پوست
- ریزش مو
- کم شدن وزن
- در قسمت کمر روی مویرگ های خونی ممکن است خط های قرمز کوچکی دیده شود.
برخی از علائم بیماری های کبدی مانند تغییرات شخصیتی ،اختلال در خواب، گیجی و کم حافظگی وعدم تمرکز که به انسفالوپاتی کبدی معروف هستند هنگامی به وجود می آید که کبد نمی تواند مواد سمی را از بدن خارج کند و در نهایت به مغز آسیب می رساند.
تشخیص سیروز کبدی
بعد از مراجعه به متخصص گوارش پزشک سابقه بیماری شخص را در نظر می گیرد و اگر احتمال دهد که بیماری فرد سیروز کبدی است برای تایید تشخیص خود آزمایش هایی را برای بیمار تجویز می کند.
تست های آزمایشگاهی
پزشکان معمولا در ابتدا آزمایش خون را برای بررسی علائم کبد چرب یا اختلال های دیگر در عملکرد کبد (مانند سطوح بالای بیلی روبین یا آنزیم های خاص) تجویز می کنند. برای ارزیابی عملکرد کلیه، خون از نظر کراتینین بررسی می شود. فاکتورهای خون شمارش و از نظر وجود ویروس هپاتیت، غربالگری انجام میشود. همچنین میزان قابلیت لخته شدن خون نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
با توجه به و نتایج آزمایش خون، پزشک شما ممکن است بتواند علت اصلی سیروز را تشخیص دهد. آزمایش خون همچنین می تواند به تشخیص میزان جدی بودن سیروز شما کمک کند.
تست های تصویربرداری
ممکن است برخی آزمایشات تصویربرداری، از جمله الاستوگرافی گذرا یا رزونانس مغناطیسی (MRE) توصیه شود. این تست های تصویربرداری غیرتهاجمی به دنبال کشف و مشاهده سختی یا سفت شدن بافت کبد هستند. سایر آزمایشات تصویربرداری مانند MRI، CT و سونوگرافی نیز ممکن است انجام شود.
آندوسکوپی
پزشک لوله منعطف و باریک آندوسکوپ را از داخل مری به طرف پایین و معده می فرستد.تصویر های مری و معده روی مانیتور خارجی جهت بررسی واریس (رگهای متورم)، که نشانه سیروز کبدی است، نشان داده میشود.
بیوپسی
برای نمونه برداری ابتدا یک سوزن بسیار نازک برای برداشتن یک نمونه کوچک از کبد در بین دو دنده وارد می شود .برای انجام این کار معمولا از بی حسی موضعی استفاده شده و به شکل سرپایی و یا بستری کردن چند ساعته بیمار انجام می شود.نمونه ها برای بررسی های میکروسکوپی به آزمایشگاه ارسال می شود و همگی اطلاعات برای تایید بیماری سیروز کبدی در اختیار پزشک قرار می گیرد.
0 دیدگاه