پرولاکتین
پرولاکتین از طریق قسمت قدامی غده هیپوفیز تولید می شود.دوپامین مغز ترشحات پرولاکتین را کنترل می کنند.پرولاکتین باید به میزان اندکی در مردان و خانم ها وجود داشته باشد.از مهم ترین نقش های پرولاکتین کنترل فرآیند تولید شیر و شیر دهی سینه مادران است.به همین دلیل مقدار پرولاکتین در زمان نه ماه بارداری و همچنین مدتی بعد از به دنیا آمدن نوزاد افزایش پیدا می کند.در دوران بارداری هورمونهای پروژسترون و استروژن ،پرولاکتین شیر سینه مادر را تحریک می کنند و دوباره بعد از زایمان پرولاکتین است که باعث آغاز فرآیند شیردهی و و محافظت از شیر مادر می شود.
تست پرولاکتین
تست پرولاکتین که به آن PRL می گویند برای بررسی کردن سطح پرولاکتین شخص صورت می گیرد. آزمایش پرولاکتین می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها موثر واقع شود.کابرد تست پرولاکتین در موارد تشخیص ناباروری و ناتوانایی جنسی در مردان،بررسی تومور تولید کننده پرولاکتین،بررسی ناباروری زنان،برای تشخیص و کم کردن تستوسترون درآقایان ،بررسی کارکرد هیپوفیز قدامی،پایش عود پرولاکتینوما استفاده می شود.
معمولا در موارد زیر جواب تست بالاتر از حد طبیعی دیده شده است:
- در زمان بارداری و بعد از زایمان
- در بیماری های هیپوتالاموسی
- کم کاری تیروئید
- ناهنجاری های کلیه
- پرولاکتینوما
- بیماری های مربوط به هیپوفیز
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- دیگر تومورها
در مواردی هم تروما و استرس بیماری ها ،ترسیدن از آزمایش خون و تحریک نوک سینه باعث افزایش اندکی در میزان پرولاکتین می شود.
آزمایش پرولاکتین باید در صبح و به فاصله زمانی پس از بیدار شدن انجام بگیرد.بهتر است که قبل از انجام آزمایش فرد نیم ساعت بدون حرکت باشد.خون با فرو بردن سوزن به درون رگ بازو گرفته می شود.تست هایی که برای تکمیل این تست انجام می شود آزمایش هایی مانند LH،تستوستورون،پروژسترون، DHEAS، FSHمی باشد.
توصیه هایی که باید قبل از آزمایش پرولاکتین به آن عمل شود:
آزمایش پرولاکتین باید پس از دو ساعت بیدار شدن از خواب انجام بگیرد.
پیش از آزمایش از ورزش کردن،پیاده روی و فعالیت های جسمی خودداری کنید.
قبل از آزمایش پرولاکتین (به مدت دوازده ساعت)رابطه جنسی و نزدیکی نداشته و سینه نباید تحریک بشود.
از خوردن مواد غذایی شش ساعت قبل از انجام آزمایش خودداری کنید. اما خوردن آب مانعی ندارد.
خانم های باردار نباید پیش از انجام آزمایش از پستان خود به نوزاد شیر بدهند.
استفاده از داروها در میزان سطح پرولاکتین بدن تاثیرگذار خواهند بود.داروهای خواب آور،داروهای فشار خون مانند متیل دوپا ، وراپامیل، رزرپین و همچنین داروهای ضد افسردگی سه حلقه ایی،داروهای ریفلاکس معده مثل سایمتیدین باعث افزایش پرولاکتین شده و همچنین داروهای لوودوپا و دوپامین سبب کمتر شدن میزان پرولاکتین می شود.
منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم
با تشکر مدیریت سایت آزمایشگاه پزشکی آریا
0 دیدگاه