تیروئید یک غده پروانه ای شکل در جلوی گردن است که تمام فرآیند های سوخت و ساز بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد . به اندازه حدود 5 سانتی متر، تیروئید بخشی از غده درون ریز بدن است که وظیفه تولید، ذخیره و آزاد سازی هورمون ها را بر عهده دارد .
غده تیروئید عنصر ید موجود در غذا را جذب و تبدیل به هورمون های بدن می کند که در جریان خون آزاد می شود . وقتی که این هورمون ها به سلول های بدن می رسند باعث تنظیم تمام عملکرد های بدن مانند: ضربان قلب و سرعت هضم غذاها می شوند .
مناسب بودن میزان هورمون های تیروئید در بدن بسیار مهم است . اگر سطح هورمون های بدن فرد کم باشد باعث می شود فرد به کم کاری تیروئید شود و برعکس اگر سطح هورمون های تیروئید زیاد باشد باعث می شود فرد به پرکاری تیروئید مبتلا شود . غده ای به این کوچکی می تواند تاثیر زیادی بر روی سلامت شما داشته باشد .
علائم و نشانه های بیماری تیروئید
تقریبا اکثر مردم جهان از بیماری تیروئید رنج می برند، در حالی که بیشتر آن ها از مشکل خود آگاهی ندارند . بیماری تیروئید خود می تواند باعث بروز برخی بیماری ها شود که عبارتست از:
اگر دریافت کالری را کم کرده و شروع به ورزش کردن کنید اما نتیجه ای نگیرید احتمال نشانه دهنده ی این است که شما پرکاری تیروئید دارید، همین مسئله در مورد بیماران کم کاری تیروئید هم صدق می کند . گرچه این افراد بیش از اندازه ی معمول می خوردند اما هیچ وزنی اضافه نمی کنند .
درد در ماهیچه ها و مفاصل بدون انجام هیچ فعالیت فیزیکی
احساس خستگی حتی با داشتن خواب کافی (8 تا 10 ساعت)
متورم شدن گردن نشانه بزرگی غده ی تیروئید که سبب درد در ناحیه گردن و صدای خش دار می شود .
برخی از مردن با پر کاری تیروئید ممکن است از بی خوابی رنج ببرند .
اغلب اولین علائم تیروئید بر پوست و مو نظیر: خشکی و پوسته شدن پوست و خشکی و ریزی مو ظاهر می شود .
یبوست و حرکات دردناک روده در طولانی مدت از علائم پر کاری تیروئید می باشد .
اغلب پر کاری تیروئید باعث پریودهای دردناک همراه با خونریزی شدید می شود. در حالی که پریودهای بدون درد و با خونریزی کم نشان دهنده ی کم کاری تیروئید است .
افسردگی، استرس و ترس هم می تواند نشان دهنده ی بیماری تیروئید است .
آزمایش تیروئید در بارداری
پرکاری و کم کاری تیروئید در بارداری سبب ناباروری در زنان نمی شود اما عوارضی را برای مادر و جنین به همراه دارد . که عبارتست از:
عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- تولد نوزاد نارس
- تولد نوزاد با وزن کم
- سقط به خصوص در سه ماهه اول بارداری
- جدا شدن زودرس جفت
- مرگ داخل رحمی جنین
- زجر جنین
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- بروز اختلالات شناختی و عصبی در جنین
- فشار خون بارداری و مسمویت بارداری
- افزایش میزان سزارین
- خونریزی پس از زایمان
عوارض پرکاری تیروئید در دوران بارداری
- زایمان زودرس
- سقط خود به خود یا مرگ داخل رحمی جنین
- تولد نوزاد نارس
- تولد نوزاد با وزن کم
- نارسایی قلبی مادر
- فشارخون بارداری و مسمویت بارداری
- بروز بیماری تیروئید در جنین و نوزاد
- بروز بیماری قلبی در جنین و نوزاد
علت ایجاد تیروئید در بارداری
شایع ترین علت بیماری کم کاری و پرکاری تیروئید در دوران مادرزادی نوعی اختلال خودایمنی است، که این نوع اختلال خود ایمنی در پرکاری تیروئید بیماری گریوز بوده و در کم کاری تیروئید بیماری تیروئیدیت هاسیموتو شناخته می شود .
تشخیص بیماری تیروئید در دوران بارداری
جهت تشخیص بیماری تیروئید در دوران بارداری می توان این بیماری را از طریق علائم و نشانه های تیروئید که در فرد بروز می کند، شناسایی کرد . همچنین دومین راه تشخیص این بیماری در بارداری معاینات فیزیکی می باشد . در نهایت به منظور تشخیص بیماری تیروئید آزمایش خون در بارداری جهت تعیین سطح هورمون های تیروئید ضروری است .
کلام آخر
یکی از توصیه های مهم به زنانی که قصد بارداری دارند این است که، در صورتی که شما به بیماری تیروئید مواجه هستید یا برخی از علائم و نشانه های این عارضه را دارید بهتر است قبل از بارداری به فکر انجام آزمایش تیروئید باشید تا در صورت هر گونه مشکل درمان را شروع کنید و پس از اطمینان اینکه به بیماری تیروئید مواجه هستید ابتدا بیماری را تحت کنترل قرار دهید سپس اقدام به بارداری نمایید . به منظور پیشگیری از بروز مشکلات تیروئید در بارداری بهتر است به آزمایشگاه های پزشکی مراجعه نمایید .جهت تماس با بهترین آزمایشگاه در اندیشه می توانید با شماره های 02165565770-02165555770 تماس حاصل فرمایید و یا به آدرس اینستاگرام آزمایشگاه آریا مراجعه نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر به آزمایشگاه خوب در اندیشه مراجعه نمایید .
سلام خسته نباشید آقای دکتر زمان دقیق انجام آزمایش تیروئید در بارداری چه موقع است . لطفا جواب بدید ممنون
سلام
زمان دقیقی ندارد براساس سابقه خانم باردار و علایم دوران بارداری ممکن است متفاوت باشد اما به صورت روتین جزو اولین ازمایشات درخواستی پس از محرز شدن بارداری میباشد