کلسترول خون
بدن به میزان مناسبی از کلسترول خون برای عملکرد صحیح خود نیاز دارد. کلسترول یک ماده چربی مانند است که در برخی از مواد مانند تخم مرغ، گوشت و لبنیات یافت می شود این ماده در سایر سلول ها و کبد تولید می شود. کلسترول خون نقش بسایر بزرگی در عملکرد صحیح بدن و سلامتی ما دارد و زیاد و کم بودن ان باعث بروز مشکلاتی در بدن می شود. هنگامی که کلسترول خون افزایش یابد ممکن است با رسوب کردن باعث تنگ شدن رگهای بدن و در نتیجه موجب کاهش خون رسانی به قلب گردد در این صورت زمانی که خون حاوی اکسیژن کافی به قلب نرسد موجب درد در قفسه سینه می شود.
انواع کلسترول
کلسترول موجود در خون هنگامی که به پروتین ها بچسبند تشکیل بسته ای به نام لیپوپروتئین را می دهند که این لیپوپروتئین بسته به میزان ترکیب چربی با پروتئین، به 3 دسته کم چگالی ، خیلی کم چگالی و پر چگالی تقسیم می شوند.
لیپوپروتئین کم چگالی : این نوع از لیپوپروتئین باعث رسوب در دیواره رگها شده و در نتیجه موجب باریکتر شدن رگ ها می شود. که این نوع لیپوپروتئین به LDL یا کلسترول بد معروف است
لیپوپروتئین خیلی کم چگالی : این نوع از لیپوپروتئین میزان چربی در آن بیشتر از همه بوده و میزان خیلی کمی پروتئین دارد.
لیپوپروتئین پر چگالی : این نوع از لیپوپروتئین به بدن برای دفع کلسترول بد یا LDL کمک میکند و به HDL یا کلسترول خوب معروف است.
عواملی که بر سطح کلستول خون تاثیر می گذارند
وزن بدن: اضافه وزن و چاقی باعث افزایش سطح کلسترول خون می شود همچنین خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد
رژیم غذایی نامناسب: کلسترول و چربی های اضافه موجود در مواد غذایی سطح کلسترول خون را افزایش می دهد.
ورزش: ورزش منظم و فعالیت بدنی سطح کلسترول LDL را کاهش میدهد و موجب افزایش سطح کلسترول HDLمی شود
دیابت کنترل نشده: با کنترل قندخون میتوان به کاهش سطح کلسترول خون نیز کمک نمود. دیابت کنترل نشده باعث افزایش سطح کلسترول خون میشود.
کشیدن سیگار: کشیدن سیگار موجب کاهش کلسترول HDL می شود و در نتیجه به دیواره رگهای خونی آسیب می رساند و آنها را برای رسوب کردن کلسترول آماده میکنند.
با تشکر مدیریت سایت دکتر آزمایشگاه تشخیص طبی آریا
0 دیدگاه