آزمایش AFP
توسط کبد پروتئینی در جنین تولید می شود که این پروتئین پس از ترشح در مایع آمنیوتیک از طریق جفت وارد گردش خون مادر می شود . تست AFP میزان پروتئین تولید شده توسط جنین در خون مادر را اندازه گیری می کند که هدف از انجام این تست پی بردن به بعضی از اختلالات مادرزادی در جنین است .
میزان آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین می تواند با سن بارداری و وزن مادر مرتبط باشد . زمان انجام آزمایش AFP از اهمیت بالایی برخوردار است بهترین زمان انجام تست AFP بین هفته شانزده تا هجده بارداری است .
برای تعیین میزان آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین از ورید مادر خون گرفته می شود و برای بررسی های لازم به آزمایشگاه فرستاده می شود .
مقدار غیر طبیعی AFP در خون مادر می تواند به دلیل بیماری هایی مانند باز ماندن لوله عصبی ( اسپاینا بیفیدا )، سندرم دان و اختلالات دیواره شکم در جنین باشد . در مواردی که مادر دوقلو باردار باشد مقدار AFP غیر طبیعی می باشدو افزایش می یابد زیرا به جای یک جنین، دو جنین AFP تولید می کند و در نتیجه موجب افزایش مقدار AFP مادر می شود.
عوامل موثر بر میزان AFP
عوامل متعددی بر میزان AFP تاثیر می گذارند که در هنگام محاسبه MOM که عبارتست از نسبت میزان مارکر مورد نظر محاسبه شده در آزمایشگاه به میزان مورد انتظار برای سن بارداری، باید مورد توجه قرار گیرند که در زیر به این عوامل اشاره شده است:
سن بارداری
آگاهی از سن دقیق در سه ماهه دوم بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا به ازای هر هفته میزان غلظت آلفا فتوپروتئین سرم مادر حدود 15 درصد افزایش می یابد .
وزن مادر
وزن مادر در حجم توزیع آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین بسیار تاثیر گرذار می باشد و می تواند موجب برهم خوردن مقدار طبیعی AFP شود به همین علت مادران در هنگام بارداری باید به وزن خود بسیار توجه کنند .
نژاد و قومیت
یکی از عواملی که در آزمایش AFP تاثیر گذار است نزاد و قومیت می باشد . غلظت آلفا فتوپروتئین تولید شده توسط جنین در زنان آمریکایی و آفریقایی 10 درصد بیشتر است .
دیابت
در زنانی که مبتلا به بیماری دیابت هستند میزان AFP طبیعی نمی باشد و در این افراد نسبت به افراد غیر دیابتی میزان AFP حدود 20 در صد کمتر است .
برای کسب اطلاعات بیشتر به آزمایشگاه خوب در اندیشه مراجعه نمایید .
برخی از خدمات آزمایشگاه آریا :
0 دیدگاه