الکترولیت های موجود در خون
الکترولیت چیست؟
به انواع مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و .. که در خون و مایعات بدن انسان وجود دارند الکترولیت می گویند.
از آنجایی که الکترولیت ها ذرات بار دار با بار منفی و مثبت هستند، می توانند در بدن خاصیت الکتریکی ایجاد کنند. علت رسانا بودن بن نیز همین می باشد. همچنین این الکترولیت ها از جهت ایجاد ولتاژ در بدن و انتقال پیامهای عصبی در رشته های عصبی دارای اهمیت می باشند.
تعیین غلظت الکترولیت در خون بر عهده کلیه ها می باشد به این صورت که با فیلتری که ایجاد می کنند الکترولیت اضافی را دفع می کنند.
در بیماریها و ورزش های سنگین، بدن مقداری از الکترولیت را از دست می دهد که باید توسط مصرف مایعات و نوشیدنی ها در هنگام ورزش این کاهش الکترولیت جبران شود. یکی از علل احساس خستگی فرد در هنگام ورزش نیز همین از دست دادن الکترولیت می باشد.
هرچه بدن انسان سالم تر باشد، الکترولیت ها در فرآیند های شیمیایی بیشتری دخالت می کنند. از جمله این فرآیند ها می توان به فرآیندهای عصبی و قلبی فعالیت های عضلانی و جذب مایعات در بدن اشاره کرد.
پتاسیم (K) :
میزان پتاسیم در بدن بسیار مهم می باشد و کم و زیاد شدن آن در بدن می تواند باعث بروز بیماری هایی از قبیل مشکلات قلبی، آریتمی و مشکلات عصبی شود.
به کاهش پتاسیم در خون هیپوکالمی می گویند و در مواردی به وجود می آید که فرد دچار اسهال و استفراغ شدید، سیروز کبدی و کاهش یون از طریق کاهش مواد غذایی باشد. همچنین مصرف برخی داروها باعث کاهش این یون در خون می شود. بر عکس این مورد یعنی هایپر کالمی در مواردی چون آسیب های کلیوی، عفونت ها و مشکلاتی چون لیز خون و مصرف برخی داروها به وجود می آید.
میزان آن برحسب ميلي اكي والان در ليتر بیان می شود و مقدار نرمال آن در بدن 3.6 تا 5 می باشد.
سدیم (Na):
یکی دیگر از عناصر مهم بدن یون سدیم می باشد. یون سدیم در بدن فعالیت های زیادی انجام می دهد از جمله هدایت پالسهای عصبی در ماهیچه از طریق پمپ هایی به همین نام (پمپ سدیم)، فعالیت آنزیمها، کنترل اسمولاریته مایعات داخل عروقی و …
به کاهش میزان سدیم در خون هیپوناترمی می گویند که در اثر از دست دادن سدیم و احتباس آب در بدن به وجود می آید. مانند استفراغ، اسهال، تعريق زياد، رژيم كم نمک، سوختگی، واكنشهای التهابی، آسيب بافت ها و …
اندازه گيری این الکترولیت ها در خون معمولا در شرايطي همچون ديابت كنترل نشده، بيماریهای كليوی، بعضی اختلالات داخلی، اسيدوز و یا آلكالوز انجام می شود.
با تشکر، مدیریت وب سایت آزمایشگاه پزشکی آریا
0 دیدگاه