مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه
خانه » News » الکترولیت های موجود درخون

الکترولیت های موجود درخون

الکترولیت های موجود در خون

الکترولیت چیست؟

به انواع مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و .. که در خون و مایعات بدن انسان وجود دارند الکترولیت می گویند.

از آنجایی که الکترولیت ها ذرات بار دار با بار منفی و مثبت هستند، می توانند در بدن خاصیت الکتریکی ایجاد کنند. علت رسانا بودن بن نیز همین می باشد. همچنین این الکترولیت ها از جهت ایجاد ولتاژ در بدن و انتقال پیامهای عصبی در رشته های عصبی دارای اهمیت می باشند.

تعیین غلظت الکترولیت در خون بر عهده کلیه ها می باشد به این صورت که با فیلتری که ایجاد می کنند الکترولیت اضافی را دفع می کنند.

در بیماریها و ورزش های سنگین، بدن مقداری از الکترولیت را از دست می دهد که باید توسط مصرف مایعات و نوشیدنی ها در هنگام ورزش این کاهش الکترولیت جبران شود. یکی از علل احساس خستگی فرد در هنگام ورزش نیز همین از دست دادن الکترولیت می باشد.

هرچه بدن انسان سالم تر باشد، الکترولیت ها در فرآیند های شیمیایی بیشتری دخالت می کنند. از جمله این فرآیند ها می توان به فرآیندهای عصبی و قلبی فعالیت های عضلانی و جذب مایعات در بدن اشاره کرد.

پتاسیم (K) :

میزان پتاسیم در  بدن بسیار مهم می باشد و کم و زیاد شدن آن در بدن می تواند باعث بروز بیماری هایی از قبیل مشکلات قلبی، آریتمی و مشکلات عصبی شود.

به کاهش پتاسیم در خون هیپوکالمی می گویند و در مواردی به وجود می آید که فرد دچار اسهال و استفراغ شدید، سیروز کبدی و کاهش یون از طریق کاهش مواد غذایی  باشد. همچنین مصرف برخی داروها باعث کاهش این یون در خون می شود. بر عکس این مورد یعنی هایپر کالمی در مواردی چون آسیب های کلیوی، عفونت ها و مشکلاتی چون لیز خون و مصرف برخی داروها به وجود می آید.

میزان آن برحسب ميلي اكي والان در ليتر بیان می شود و مقدار نرمال آن در بدن 3.6 تا 5 می باشد.

سدیم (Na):

یکی دیگر از عناصر مهم  بدن یون سدیم می باشد. یون سدیم در بدن فعالیت های زیادی انجام می دهد از جمله هدایت پالسهای عصبی در ماهیچه از طریق پمپ هایی به همین نام (پمپ سدیم)، فعالیت آنزیمها، کنترل اسمولاریته مایعات داخل عروقی و …

به کاهش میزان سدیم در خون هیپوناترمی می گویند که در اثر از دست دادن سدیم و احتباس آب در بدن به وجود می آید. مانند استفراغ، اسهال، تعريق زياد، رژيم كم نمک، سوختگی، واكنشهای التهابی، آسيب بافت ها و …

اندازه گيری این الکترولیت ها  در خون معمولا در شرايطي همچون ديابت كنترل نشده، بيماریهای كليوی، بعضی اختلالات داخلی، اسيدوز و یا آلكالوز انجام می شود.

با تشکر، مدیریت وب سایت آزمایشگاه پزشکی آریا

 

 

برچسب ها:
مقالات مرتبط
آزمایش مایع مغزی و نخاعی
آزمایش مایع مغزی و نخاعی

آزمایش مایع مغزی و نخاعی یا Lumbar Puncture (LP) نوعی از آزمایشات نمونه برداری است که پزشکان برای تشخیص بیماری های عفونی، خصوصا عفونت هایی که دستگاه اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع را آلوده می کند،...

راه های کنترل فشار خون بالا
راه های کنترل فشار خون بالا

پرفشاری شریانی یک بیماری مزمن است که در آن فشار خون بالا می رود و به دنبال آن قلب برای حفظ گردش خون در رگ ها ، شدیدتر از حالت عادی خود فعالیت می کند. فشار خون همواره دارای دو مقیاس سیستولی ( انقباض...

کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید یکی از عارضه های نه چندان خطرناک و آسیب زا است که آمار قابل توجهی از افراد در سنین مختلف به آن مبتلا می شوند. در صورتی که این عارضه زودتر تشخیص داده شود و روند درمانی این مشکل طی...

علائم تیروئید خطرناک که باید بدانید
علائم تیروئید خطرناک که باید بدانید

علائم تیروئید اشاره به هر وضعیت غیرعادی در عملکرد و سلامت بدن دارد که در اثر اختلال در غده تیروئید و فعالیت آن بروز پیدا کرده است. تیروئید در قسمت انتهایی گردن به شکل یک غده پروانه ای است که درست در...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + دوازده =

تماس سریع