بوتولیسم
بوتولیسم یک نوع سم خطرناک می باشد که از یک باکتری به نام کلستریدیوم بوتولینوم تولید می شود. بوتولیسم یک بیماری فلج کننده مهلک است.
بیماری بوتولیسم در 3 نوع مختلف بوجود می آید.
- بوتولیسم غذایی
با مصرف غذاهای حاوی سم ایجاد می شود مانند مصرف کنسرو های فاسد و یا لبنیات خانگی مانند کشک ، در حالت مسموميت غذايى علائم بيمارى عموما 1 شبانه روز بعد از خوردن غذاى آلوده ايجاد مى شود، اما از 6ساعت تا 10 روز بعد هم احتمال بروز علايم هست.
- بوتولیسم زخم
در نتیجه عفونی شدن زخم با باکتری کلستریدیوم بوتولینم به وجود می آید. معمولا کسانی که از سرنگ های آلوده برای تزریق مواد مخدر استفاده می کنند در معرض خطر هستند.
- بوتولیسم نوزادان
نوزادان که با خوردن ذرات حاوی باکتری مبتلا می شوند. اين ذرات در روده رشد و سم را گسترش مى دهند. تمام انواع بوتوليسم کشنده هستند.
نشانه های ابتلا به بوتولیسم
- دو بينى
- ديد بلورى
- افتادگى پلکها
- سنگینی زبان
- درد در بلعیدن غذا
- خشکى دهان
- ضعف عضلانی
- فلج پا و دست
راههاى تشخيص وجود بوتولیسم در بدن
از آنجا که نشانه های ابتلا به بوتولیسم به بعضى بيمارى هاى عصبى عضلانى مثل سندرم گيلن باره و بيمارى هياستينى گراو شبیه است . نياز به بعضى معاينات و تسمتهاى تخصصى تر براى تشخيص قطعى وجود دارد. از جمله اين تسمتها اسکن مغز، آزمايش مايع نخاعى ، و الکتروميوگرام EMGاست.
راه های درمان بیماری بوتولیسم
به علت نارسايى تنفسى و فلج ناشى از بوتوليسم شديد، نياز به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعى براى چند هفته وجود دارد. علاوه بر اين مراقبت هاى ويژه پزشکى و پرستارى لازم است.پس از چند هفته به مرور زمان علايم فلج کمتر می شود. در صورت تشخيص در مراحل اوليه بوتوليسم غذايى و بوتوليسم زخم مى توان با استفاده از يک آنتى توکسين (ضدسم) که فعاليت سم را در جريان خون از بین می برد درمان را آغاز کرد؛ البته در اين حالت هم نياز به بسترى و زیر نظر بودن بيمار هست. در صورت مصرف غذای آلوده بیمار را شستشوی معده می دهد.
با تشکر مدیریت سایت تشخیص طبی آریا
0 دیدگاه