تست LH
هورمونها مواد شیمیایی هستند که در خون جریان دارند و وظایف مهم را بر عهد دارند. هورمون ها توسط غدد برون ریز یا درون ریز ترشح می شوند و از نظر ترکیب شیمیایی به سه دسته تقسیم میشوند:
1- هورمونهای پپتیدی: که میتوانند پپتید ساده باشند یا هورمون گلیکوپپتیدی باشند.هورمون پپتیدی ساده مثل انسولین و هورمون گلیکوپپتیدی مثل FSH و LH
2- هورمونهای استروئیدی: که از کلسترول منشا میگیرند مثل هورمونهای جنسی استروژن، تستوسترون و پروژسترون
3-هورمونهای آمینی: که فقط از یک اسیدآمینه تیروزین تشکیل یافته اند که شامل هورمونهای تیروئیدی و هورمونهایی میباشند که از قسمت مرکزی غده فوق کلیوی ترشح میشوند و عبارتند از دوپامین، آدرنالین و نورآدرنالین.
نحوه اثر هورمونها:
لازمه تاثیر هورمون به سلول هدف وجود گیرنده یا رسپتور در سلول هدف است. هورمونهایی که میتوانند از غشا عبور کنند، گیرنده شان در داخل سلول است ولی هورمونهای پپتیدی و هورمونهایی که از قسمت مرکزی غده فوق کلیوی ترشح میشوند، قادر به عبور از غشای سلول نیستند، در نتیجه گیرنده آنها در غشای سلول قرار دارد.
یکی از انواع هورمون ها هورمون (Luteinizing hormone) LHمی باشد.هورمونLH، توسط غده هیپوفیز در مغز تولید می شود. کنترل تولید LH، سیستم پیچیده ای است که هورمونهای تولید شده توسط غدد تناسلی (تخمدان ها یا بیضه)، هیپوفیز و هیپوتالاموس را درگير می كند.
هورمونLH در مردان، از نوع خاصی از سلول به نام Leydig cells در بیضه ها برای تولید تستوسترون تحریک می کند. سطح LH در مردان پس از بلوغ نسبتا ثابت است. افزایش سطح تستوسترون به غده هیپوفیز و هیپوتالاموس بازخورد منفی می دهد و در نتیجه میزان ترشح LH را کاهش مي دهد.
در نوزادان و کودکان، سطح LH در مدت کوتاهی پس از تولد افزایش مي يابد، سپس تا سطوح بسیار پایین افت مي كند (تا 6 ماه در پسران و 1-2 سال در دختران). در حدود 6-8 سال، سطوح LH دوباره قبل از شروع بلوغ و توسعه ویژگی های ثانویه جنسی افزایش مي یابد.
افزایش آهسته اما مداوم هورمون LH به همراه FSH موجب رشد و تکامل فولیکول در مرحله پیش از تخمک گذاری، تکثیر سلولهای گرانولوزا و تحریک تولید Inhibin میشود.
بطور کلی LH درزنان سبب تحریک تولید استروژن از فولیکول و بنابراین تشکیل جسم زرد و در مردان موجب ترشح تستوسترون از سلولها می شود.
در فاز ماقبل تخمک گذاری میزان LH به حداکثر خود می رسد که به آن اوج LH یا LH Surge می گویند. در عرض 10-12ساعت اوج و يا 28-38 ساعت از شروع اوج LH تخمک گذاری رخ می دهد.
سطح بالای LH و FSH در اواسط سيكل قاعدگی باعث تخمک گذاری مي شود. LH همچنين تخمدان ها را برای تولید استروئیدها و اصولا استرادیول تحریک مي كند. استرادیول و سایر استروئیدها برای تنظیم تولید LH، به هیپوفیز كمك مي كنند.
اين تست برای ارزیابی عملکرد هیپوفیز بيمار، شامل مسائل باروری، نارسایی غدد جنسی، مسائل دوران بلوغ یا تومورهای هیپوفیز؛ هنگامی که فرد دچار مشکل حامله شدن یا دوره قاعدگی نامنظم یا سنگین است؛ وقتی که پزشک فکر می کند که بيمار دارای علائم اختلالات هیپوفیز یا هیپوتالاموس است یا علائم بیماری تخمدان یا بیضه دارد؛ یا هنگامی که پزشک مشکوک شود که کودک بلوغ جنسی تأخيری يا زودهنگام دارد؛ در مردان و زنان، به عنوان بخشی از اقدامات لازم براي ناباروری و اختلالات هیپوفیز یا غدد جنسی، درخواست مي شود.
هورمون LH سریعا به داخل ادرار دفع می شود، بنابراین به راحتی می توان بیشترین دوره قابلیت باروری زنان را شناسایی نمود.
امروزه کیتهای خانگی ادراری که تغییر رنگ می دهند در بازار موجود است. بهترین زمان برای نمونه گیری بین 11صبح تا 3 بعدازظهر است. نمونه گیری روزانه LH سرمی در حوالی وسط سیکل می تواند میزان LH را نشان دهد. سنجش این هورمون برای افتراق نارسایی گناد اولیه (اختلال در تخمدان و بیضه) از نوع ثانویه مفید است.
علل افزایش سطح LH عبارتند از:
1- یائسگی و بلوغ زودرس
2- سندرم ترنر (دیسژنری تخمدانی)
3- سندرم کلاین فلتر (دیس ژنری بیضه)
4- فقدان بیضه
5- آدنوم هیپوفیزی
6- تخمدانهای پلی کیستیک و سندرم بیضه زن نما
7- برخی داروها: کلومیفن، نالوکسان و اسپیرونولاکتون
علل کاهش سطح LH عبارتند از:
1- نارسایی هیپوفیز و هیپوتالاموس
2- استرس
3- سوء تغذیه و آنورکسی نوروزا
4- داروهای کاهش دهنده: داروهای هورمون استروژن، پروژسترون، دیگوکسین، ضدبارداری های خوراکی و فنوتیازین
بررسی میزان این هورمون از طریق آزمایش خون در آزمایشگاه صورت می گیرد و نیاز به آمادگی خاص و ناشتایی ندارد.
باتشکر، مدیریت وب سایت آزمایشگاه پزشکی آریا
0 دیدگاه