غلظت خون به حالتی گفته میشود که در آن تعداد گلبولهای قرمز خون بیشتر از حد معمول است. این وضعیت میتواند به دلایل مختلفی مانند کمبود اکسیژن، زندگی در ارتفاعات بالا، کم آبی بدن یا اختلالات خاص خونی ایجاد شود. افزایش غلظت خون میتواند موجب بروز مشکلاتی از جمله: افزایش خطر لخته شدن خون، سکته مغزی و حملات قلبی شود. برای تشخیص غلظت خون و میزان آن به طور معمول لازم است آزمایش خون با هدف اندازه گیری هماتوکریت و هموگلوبین انجام شود. در این مقاله به توضیح علت ها، علائم، عوارض و نحوه تشخیص غلظت خون پرداخته شده است.
علت غلظت خون
دارای دو علت می باشد :
- علت اولیه:
مغز استخوان بدون علت رفتار آنارشیستی از خود نشان می دهد و به دنبال آن تولید گلبول قرمز می کند که به آن پلیستمی گفته می شود. طبق آنچه گفته شد به این عامل غلظت اولیه بدون علت ثانویه گفته می شود.
- علت ثانویه:
اکثریت افراد مبتلا به فشار خون افرادی هستند که غلظت خون به علت ثانویه دارند. با کاهش اکسیژن بدن هورمونی به نام اریتروپویتین ترشح می شود این هورمون مغز استخوان را ترغیب به ساخت گلبول قرمز می کند . افرادی که در ارتفاعات زندگی می کنند به دلیل کمبود اکسیژن اغلب به غلظت خون ثانویه دچار هستند. برخی مواقع اکسیژن محیط کافی بوده اما ناراحتی های ریوی سبب بروز غلظت خون می شود . و یا مشکلات خونی سبب بروز اختلال بین خون شریانی و وریدی شده و در نتیجه آن خونی که در ریه پر از اکسیژن شده بلافاصله با خون کم اکسیژن ترکیب شده و سبب بروز غلظت خون می گردد . از دیگر دلایل غلظت خون وراثت می باشد و این افراد به طور ارثی دچار پرخونی هستند. سیگار کشیدن و مسمومیت مونوکسید کربن از جمله دلایل دیگر ایجاد غلظت خون ثانویه هستند.
نشانه های غلظت خون
- بنفش شدن لب ها
- بر افروخته شدن پوست
- بنفش شدن رنگ ناخن ها
- پرخون شدن چشم ها
- سر گیجه
- خون دماغ
- تنگی نفس
عوارض غلظت خون
- ناراحتی های قلبی
- سکته مغزی
- سرطان خون لوسمی
- سنگ کلیه
- نقرس
تشخیص غلظت خون
غلظت خون از طریق آزمایش خون قابل تشخیص می باشد. آزمایشگاه پزشکی آریا با داشتن کادری مجرب و مجهز به پیشرفته ترین دستگاه ها به عنوان بهترین آزمایشگاه تشخیص طبی در [اندیشه] با ارائه خدمات تخصصی، شما عزیزان را در حفظ سلامتیتان یاری می دهد.
0 دیدگاه